Bevásárló kosár: Kosara üres  |   Kapcsolat
Üdvüzöljük jelentkezzen be vagy regisztráljon

Tapasztalatok és esettanulmányok

Vásárlóink megosztják tapasztalataikat

A Márkus Elixír szedését ajánljuk felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt. (3 éves kor felett)  Megkértük fogyasztóinkat, hogy osszák meg velünk véleményeiket. Bemutatunk néhány esetet, amelyben a Márkus Elixír már segített. Amennyiben Ön is fogyasztja a terméket, kérjük, írja meg nekünk, hogy Önnél milyen hatást váltott ki! Várjuk véleményét az alábbi lehetőségek egyikén:

Esettanulmányok

Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, illetve megelőzésére sem. Amennyiben termékeinket gyógyászati céllal kívánja felhasználni, előtte kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán feltüntetett, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Figyelem! A termékkel kapcsolatos pozitív terméktapasztalatok, a betegektől és kezelőorvosaiktól származó vélemények nem tekinthetők bizonyítéknak a termék hatásosságát nézve. Az emberi szervezetre gyakorolt esetleges kedvező hatás, szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Mivel minden ember szervezete más, ezért eltérően reagálnak a termék szedésére. Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, gyógyhatással nem rendelkeznek, ezért az ilyen jellegű állításokért felelősséget nem vállalunk. A weboldalunkon szereplő kedvező hatások valamint pozitív visszajelzések kizárólag a Márkus Elixírt szedő és használó fogyasztók véleményei és tapasztalatai alapján kerültek feltüntetésre. Honlapunk tartalmát a szakirodalomban publikált orvosok, kutatók, természetgyógyászok anyagiból válogattuk össze.

Az alábbi tapasztalatok személyes elmondások alapján lettek összegyűjtve, a személyiségi jogokat figyelembe véve. A termék hatásmechanizmusa egyénenként változó, így az alábbi esetek felsorolása nem jelent javulási garanciát hasonló tünetekkel rendelkező vásárlók számára. Ahogyan minden ember szervezete és fennálló tünete is más és más, a hatásmechanizmus is kortól és élettani állapottól függően változhat. Kérjük, minden esetben kérdezze meg orvosát vagy természetgyógyászát és súlyos panasz esetén forduljon szakemberhez.

A termék étrend-kiegészítő, amely támogathatja az Ön által választott gyógymódot!

 

 

Tapasztalatok

 

Kriszta, 46 éves

Élete új fordulatot vett, és külföldön kezdett dolgozni, családjától távol. A Márkus Elixírt már elutazása előtt is fogyasztotta, különböző élethelyzetek miatt kialakult problémáira jó hatással volt. Az Elixír szedése segített neki az átállásban és az új élethelyzet esetleges nehézségei kezelésében.

 

„Mivel én már több, mint 4 és fél éve használok "összetett virágeszenciákat" (talán ez a legmegfelelőbb kifejezés rájuk), úgy gondoltam semmi különöset nem fogok észlelni, amikor el kezdem használni a Márkus Elixírt. Ahogy az első napok tapasztalatai bizonyították számomra, ez az Elixír, jóval erősebb, mint, amit eddig használtam, használtunk kis családommal együtt. Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy a kevesebb TÖBB, jelen esetben is.
Lazán kezelem az életem adta fordulatokat, még azt is, amire az ember azt mondaná, hűűűű... Nem régiben hosszabb időre elutaztam külföldre családomtól távol, de szervezetem könnyedén rendezte ezt a helyzetet is, és a kis családomban is (ők is velem együtt kezdték használni).

Ehhez annyit tudnotok kell rólam, nagyon család centrikus vagyok, nagyon "össze vagyunk nőve" a gyerekeimmel, a férjemmel.... ennek ellenére messze nem viselt meg az átállás, mint amennyire szerintem Márkus Elixír nélkül megviselt volna. Nem érzem magam magányosnak, nem vagyok "összetörve", teszem a dolgaimat és mosolygósan fogadom az életem adta fordulatokat. Kis családomban és baráti körömben is hasonlókat tapasztalok, mindegy, hogy valaki most kezd ismerkedni ezzel a remek készítménnyel, bár számomra inkább "csoda", vagy másik készítmény után kezdi ezt használni! A Márkus Elixírből 15 cseppet szedek naponta és nagyon jól érzem magam, kívül, belül, testileg-lelkileg!

Javaslom, ÉLJETEK VELE!!! Érdemes! (nemtől, kortól függetlenül) Megkönnyíti és szebbé, valóssá teszi az életünket, már a magzati kortól akár 150 éves korunkig! Mindegy, hogy valaki beteg és szeretné, ha helyre jönne az egészsége VAGY vizsgázik, tanul, vagy CSAK stresszesen él! Legyen egészséges életetek, TESTILEG-LELKILEG-ANYAGILAG! ....ÉS MÉG EGY SZÖSSZENET... MIVEL A MÁRKUS ELIXÍR POZITÍV IRÁNYBA SEGÍTI AZ ÉLETÜNK...ÍGY EGYRE TÖBB POZITÍV ÉLETHELYZETBE KERÜLÜNK ÉS....POZITÍVABB EMBEREKET VONZUNK BE!!!

Ha kérdésetek van, szívesen segítek: K. Kriszta (elérhetőség az Ügyfélszolgálaton)"
 

 

Tibor, 42 éves ügyvezető

Allergia miatt kezdte el szedni a terméket. A kialakult panaszai 4 éve álltak fenn, amelyekre gyógyszereket is szedett. 4 hónapja fogyasztja a Márkus Elixírt.

Kérjük, írja le mit tapasztalt a szedés során!

 

"Parlagfű allergiám van, amitől májustól szeptemberig tartó időszak nálam nem más, mint a köhögés, orrfolyás és nem alvás. 3 gyerekemmel a nyár így inkább szenvedés, mint felüdülés. Ma már irtani kell a parlagfüvet, de ezt nem mindenki tartja be és nem is gondolják, hogyan nehezíti meg az allergia az életem. Évek óta próbálkozom folyamatosan különböző módszerekkel, de a 100-as papírzsebkendőn kívül nem nagyon találtam megoldást. Idén úgy gondoltam, nem a szezon elején kezdem a fújkálást és gyógyszereket, hanem a szervezetemet felkészítem az időszakra és a feleségemmel már a tavasz elején elkezdtem szedni a Márkus Elixírt. Egyenlőre a tünetek tizede sem jelentkezett és bízom benne, hogy ha szedem folyamatosan, akkor ez így is marad."

 

Lilli, 9 éves kislány egész testén jelentkező ekcéma volt látható, Édesanyja, Anett adja a kislánynak az Elixírt

 

Kérjük, írja le mit tapasztalt a szedés során!

"Lilli kezén, majd lábán végül az egész testén pirosas foltok jelentek meg. Volt hámlás, viszketés és a foltok nem múltak. Sajnos az iskolában cikizték is miatta, így nagyon rosszkedvű is lett. Próbáltam minden vegyszert kivonni a háztartásunkból, nem használok öblítőt, mindent természetes anyagokkal oldunk meg kerülve a kemikáliákat, de a helyzet nem akart javulni. Sőt, diétát is beiktattunk neki, de Lili bőre csak rosszabb lett és a tüneti kezelések: krémek, spray-k csak a viszketésre voltak jók, a foltok ugyanúgy maradtak. Barátnőm javaslatára kezdtem el kislányom reggeli teájába tenni pár csepp Márkus Elixírt. Mivel számítottunk rá, hogy a tünetek esetleg erősödnek, csütörtöktől adtam neki, a hétvégére valóban több folt ki is alakult, azonban úgy láttam, hogy tisztul a szervezete. Eleinte hámlás is volt, utána csak a foltok, amik 2-3 hét után kezdtek egyre halványodni és már úgy kell keresnünk hogy találunk-e foltot Lillin. Akinek ilyen problémája van, ne ijedjen meg, ha az első pár napban erősödik esetleg, de utána jobb lesz, mi ezt tapasztaltuk."

 

Barbara, 32 éves, pénzügyi vezetőként dolgozik. 

Munkahelyi stressz okozta gyomorfájás és arcon megjelenő akné problémák miatt kezdte el szedni a terméket. A kialakult panaszai 1,5 – 2 éve álltak fenn, amelyekre gyógyszereket is szedett. 3 hónapja fogyasztja a Márkus Elixírt.

Kérjük, írja le mit tapasztalt a szedés során!

"Munkahelyemen vezető beosztásban dolgoztam, azonban egyre inkább azt vettem észre, hogy nehezen viselem a napi problémákat és rengeteg stressz ér. Ennek hatására gyomorpanaszok jelentkeztek, amelyeket gyógyszerekkel és étrend-kiegészítőkkel próbáltam megoldani, kisebb-nagyobb sikerrel. Mivel hamarosan gyermeket szeretnék vállalni, így semmiképp sem szerettem volna olyan komolyabb gyógyszer szedését elkezdeni, amelyet esetleg hosszú távon is szedni kell. Emiatt, az akné megszüntetésére javasolt fogamzásgátló tabletták szedését kizártam. Az interneten kapható több fajta gyógyhatású készítménnyel is megpróbálkoztam, de sajnos komolyabb javulást egyik sem hozott, semmilyen téren.              

Bőrgyógyász és gasztroenterológus szakemberrel egyeztetve kezdtem el keresni olyan megoldást, ami a kialakult tünetek gyökerét keresve oldja meg a problémát, így ismertem meg a Márkus Elixírt. A terméket egy terapeuta mutatta be nekem, aki a jelenlegi helyzetem elfogadásának segítése mellett a termék szedését javasolta. Az első változásokat már 3-4 nap elteltével elkezdtem érezni magamon, nyugodtabbnak éreztem magam és az egyes stressz helyzetekben higgadtan tudtam kezelni a nehézségeket. Mivel fiatal koromban sosem voltak bőrproblémáim, így nagyon zavart a kialakult akné, ami sok helyen jelent meg. A Márkus Elixír szedése 2-3 hét után jelentős javulást hozott. Az arcomon levő pattanások megszűnni kezdtek és nem keletkeztek újak helyettük .

A termék szedése mellett fontos, hogy egészségesebb életet is éljünk, illetve hogy sok tápláló élelmiszert fogyasszunk valamint heti 3-4 alkalommal mozogjunk. Számomra ez is segített. A megfelelő mennyiségű alvás és pihenés mellett a stressz csökkentése is cél, azonban bizonyos élethelyzetekben ez nehezen elérhető. A termék szedése mellett a mindennapi élethelyzetek megélése jelentősen könnyebbé vált, valamint már nem volt olyan negatív hatással rám, mint korábban. A Márkus Elixír folyamatos szedése nekem ebben segít, ezért ajánlom másoknak is.”

 

Zsuzsanna, 62 éves, ortopédián dolgozik nővérként.

Problémáját, a 2-es típusú cukorbetegséget 16 éve diagnosztizálták nála. Korábban különféle gyógyszereket, illetve az elmúlt 14 évben inzulint kellett alkalmaznia. 2 hónapja kezdte el szedni a Márkus Elixírt.

Kérjük, írja le mit tapasztalt a szedés során!

"Ahogy elkezdtem szedni az Elixírt, azonnal nyugodtabbnak éreztem magam. Mivel folyamatosan mérnem kell a vércukor szintemet, hozzá vagyok szokva, hogy amikor valamilyen stressz ér, jóval magasabb értékeket mérek az elfogadott szintnél. Sajnos, nemrég a férjemet sérvműtéttel kellett kórházba vinni, amellyel 2 hetet töltött kórházban. A műtét ténye és a velejáró stressz, mindkettőnk számára meglehetősen megterhelő volt.

Arra számítottam, hogy 9-10 fölötti értékeket fogok mérni, de nagy meglepődésemre, örömmel tapasztaltam, hogy 4 - 5 közötti értékeket sikerült mérnem a Márkus Elixír szedése mellett. Az elmúlt években rengeteg gyógymódot alkalmaztam a folyamatos diéta mellett cukorbetegségemre, azonban egyik sem tudott ilyen gyorsan ekkora mértékű és hosszú távú megoldást nyújtani vércukor értékeimre.

Aki ismeri ezt a betegséget, tudja, mennyi lemondással és odafigyeléssel jár, amelyek mind komoly kihívást jelentenek a fiatal, és az idősebb páciensek számára egyaránt.

Az egészségügyben eltöltött 40 éves szakmai tapasztalatom mellett, jó szívvel javsalom a Márkus Elixír szedését, minden cukorbetegnek!" 

 

Anna, 27 éves rendezvényszervezőként dolgozik Budapesten.

Élete úgy alakult, hogy megismerkedett egy férfival, akivel hamarosan egymásba szerettek. Azonban a férfi egy év eltelte után jelezte, hogy szeretne véget vetni a kapcsolatnak. Anna ezután saját elmondása szerint mély depresszióba esett, mert ezzel a férfivel szerette volna összekötni az életét. A szakítás miatt munkájában nem tudott koncentrálni és lelkileg több hónapra maga alá került.

 Kérjük, írja le mit tapasztalt a szedés során!

„Sokak számára egy kapcsolatból való kilépés mindennapos, számomra azonban nagyon nehéz volt megélni az utóbbi időszakot. A szakításom ténye a figyelmem minden percét elvonta a munkámról, a saját életemről és a mindennapi tevékenységekről. Mindenkinek a saját problémája a legnagyobb és bár nem lehet összehasonlítani az én „fájdalmamat” mások testi problémáival, úgy éreztem, hogy nem tudok tovább létezni. A kedvesem döntését el kellett fogadnom. Egy barátnőm mutatta be nekem a Márkus Elixírt, amelyet most már 10 hete naponta fogyasztok. A szedés első napjaibann azt kezdtem észre venni, hogy újra tudok koncentrálni a munkámra és végre nem sírom el magam egy-egy rendezvény kellős közepén. Sok beszélgetéssel és a bennem lévő sérelmek lassú feloldásával az Elixír elkezdte visszaadni a hitemet, hogy van élet a kedvesem nélkül is, és hogy képes vagyok felállni a padlóról. Ahogyan teltek múltak a napok és kezdtem kívülről látni magamat, realizáltam, hogy változtatnom kell az életemen, amit csak magamnak tudtam megtenni. Az első 3 hét eltelte után azt éreztem, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott vagyok, hogy könnyebben alszom el, és hogy ismét tudok örülni az élet apró dolgainak. Végre nem a múlt dolgain rágódtam, és nem tettem már fel a "miért" kérdéseket, hanem a jelen életemre kezdtem összpontosítani. A bennem levő lelki sérelmeket mind meg kellett beszéljem magammal, és helyre kellett tennem a kapcsolatom végének tényét is. Most már elfogadtam, hogy így kellett történnie a dolgoknak. Amikor valaki nagyon szerelmes, akkor óriásit tud csalódni és nehezen tudja elfogadni azt, ha az élete másként alakul, mint ahogy azt elképzelte. Számomra egy nagyon nehéz időszak lezárását segítette a Márkus Elixír és ha nem szedtem volna, bizonyára jóval nehezebb és hosszabb lett volna az elfogadás útjára való lépésem. Úgy érzem, ennek a terápiának a segítségével már el tudom fogadni a helyzetemet és hamarosan újra nyitott leszek egy új embert megismerni, aki talán nekem van rendelve.

Mindazoknak javaslom a Márkus Elixír szedését, akinek párkapcsolati vagy családi problémái lelki tüneteket okoznak.

 

Béla, 27 éves szoftverfejlesztőként dolgozik Budapesten.

Azt tapasztalta, hogy reggelente 20-30 percen keresztül kapar a torka és folyamatosan köhög. Többféle gyógyteát majd száraz köhögésre javallott szirupot fogyasztott reggelente, amelyek az éppen aktuális tüneteket megszüntette, de minden másnap újra jelentkezett a probléma. A köhögés néha órákon át is eltartott.

Kérjük, írja le mit tapasztalt a szedés során!

„Korábban a munkahelyi stressz miatt, lelki eredetű, napi többszöri köhögés, torokkaparás jelentkezett nálam. Amióta elkezdtem szedni a Márkus Elixírt, azóta ezek teljesen elmúlt, illetve a munkahelyemen is kiegyensúlyozott vagyok, felszabadultnak érzem magam. A barátnőmet nagyon zavarta a köhögésem, de nem tudtam ellene mit tenni. Ajánlom, hogy próbálják ki a Márkus Elixírt, mert segíthet az ilyen esetekben. Alkalmazza a Márkus Elixírt és legyen boldog, ne engedje, hogy ilyen tünetek zavarják az életét!

 

Erika, 34 éves, idegenvezetőként dolgozik, párjával 6 éve vannak együtt.

Jó ideje szerettek volna gyermeket vállalni, azonban Erikának sajnos nem sikerült teherbe esnie. A kivizsgálások alkalmával kiderült, hogy mindketten egészségesek és megfelelő testi állapotban vannak, így nem értették, hogy mi lehet a probléma. Elkezdtek kutatni különböző lehetőségek után, amelyek elősegíthetik a teherbe esés sikerét.

Kérjük, írja le mit tapasztalt a szedés során!

„Férjemmel, Dáviddal nagyon szerettünk volna gyereket, amelynek anyagi szinten minden feltételét megteremtettük. A házasságkötésünk után hónapról hónapra vártam a pozitív teszt eredményt, ami sajnos elmaradt. Édesanyám hívta fel a figyelmemet arra, hogy vélhetően nem a testi tüneteket kell keresnünk Dáviddal, hanem lelki szinten kell olyan állapotba kerülnünk, amely azt mutatja, hogy nincs bennem gát, amely az anyává válást megakadályozná. Több lehetőséget is megismerve a homeopátia irányába fordultam és mélyebben kutatva a témában megismerkedtem a Márkus Elixírrel. Ahogyan elkezdtem szedni, az első változásokat abban éreztem, hogy másként kezdtem el gondolkodni a gyermekvállalásról. Úgy fogalmaznám meg, hogy kezdtem megérni az előttem álló feladatra és nem "kötelezőként" fogtam fel, hanem egy boldog lehetőségként tekintettem az előttem álló időszakra. A Márkus Elixír  elfeledtette velem a görcsös ragaszkodást, hogy minden áron teherbe essek, illetve egy olyan állapotot varázsolt a háttérbe, amit leginkább az egyenyúly szóval tudnék jellemezni.

Amint sikerült elengednem a görcsös várakozást és fókuszálást, hamarosan bekövetkezett az a boldogság, amit egy reggeli rosszullét indított. Számomra a Márkus Elixír megmutatta, hogy a szervezetet rá kell hangolni arra az útra, ami ki van jelölve és mindennek a maga idejében kell megtörténnie. Ahogyan el tudtam engedni a görcsös akarásomat, nagyon rövid időn belül sikerült elérni a vágyamat. A Márkus Elixírt a terhességem alatt is szedni fogom, mert segít abban, hogy kiegyensúlyozott maradjak.„

 

Áron, alvászavarokkal küzdött, egy kereskedelemmel foglalkozó üzletben dolgozik.

A nyitva tartás alatt folyamatosan érkező ügyfélnek kell segítenie. 9-10 órás munkanapjait  jó kedélyállapotban és kipihenten tudja csak megfelelően ellátni. Ahhoz, hogy kipihenje magát, megfelelő minőségű és mennyiségű alvásra van szüksége, amit az utóbbi 2 évben nem tudott biztosítani. Problémája enyhítésére mindent megpróbált már a gyógyteáktól kezdve altatókig.”

Kérjük, írja le mit tapasztalt a szedés során!

 

„Az elmúlt 2 évben azt éreztem, hogy nem tudom kialudni magam rendesen. Az elalvás okozott sokszor problémát, a lefekvések ideje egyre kitolódott, éjfél, sőt hajnali órákban tudtam csak elaludni. A legtöbb reggelen azt éreztem, hogy amikor felkeltem annyira fáradt és álmos voltam, mintha nem is aludtam volna csak fél órát. Emiatt egyre később keltem ki az ágyból, a munkahelyről rendszeresen elkéstem. Ha altatót szedtem be, akkor többször el is aludtam és hétvégénként sem tudtam kipihenni magam. Sok rémálmom is volt és nagyon feszült voltam jó ideje, az ügyfelekkel meg nem lehet vitatkozni, mert az a munka elvesztésével is járhat. Nem akartam altatókon élni, sőt nem akarok egész életemben gyógyszert szedni, tehát valami olyan megoldást kerestem, ami gyengébb felépítésű, de hatásos, így ismerősöm ajánlására kezdtem el szedni a Márkus Elixírt. 3 hét után kezdtem érezni, hogy jókat alszom és nem gond a felkelés, nem gond a munka, hanem elkezdtem élvezni a mindennapokat. Ez hihetetlen öröm számomra, mert már kezdtem aggódni, hogy gondjaim lesznek a munkahelyen. Akinek ilyen gondja van, kezdje el szedni a Márkus Elixírt, mert ez tényleg működik, és nem kell többet altatót szednie.”

 

Tamás, 37 éves egy multinacionális cégnél könyvelő.

Az elmúlt 2 évben elvált feleségétől és külön költöztek. Ezt követően komoly székrekedési problémái voltak. Másfél hónapja használja a Márkus Elixírt.

Kérjük, írja le mit tapasztalt a szedás során!

"Feleségemmel, Katalinnal, két éve váltunk el. Ezt követően kénytelen voltam elköltözni. Ezután folyamatosan székrekedési panaszaim voltak, melyek egyre sűrűbben jelentkeztek. Próbálam rendezni a mindennapjaimat a válás után, hátha csökken a stressz és a szorongás. Számos gyógyszert is kipróbáltam, azonban volt, hogy súlyosbították a problémát vagy annyira erős hatásúak voltak, hogy hétköznapokon való szedésre egyszerűen alkalmatlanok voltak. Ezért inkább a termászetes alapanyagú készítmények felé fordultam. A keresgélés során rájöttem, hogy a problémámat a válás miatt felgyülemlett feszültség okozza. Ekkor találtam rá a Márkus Elixírre. Már a szedést követő első hónapban enyhültek a panaszaim, azóta el tudok járni olyan helyekre is, mint például színház vagy mozi."

 

Petra, 21 éves egyetemista.

Édesanyja másfél éve hunyt el és hagyta magára 3 öccsével együtt. Ezt követően szinte minden este vele álmodott, így képtelen volt kialudni magát.

Kérjük, írja le mit tapasztalt a szedés során!

"Édesanyám halálát követően szinte egyedül maradtam a 3 öcsémmel. Folyamatosan vele kapcsolatos álmaim voltak, ezek miatt aludni sem tudtam. Nem volt jó a viszonyunk, sokat veszekedtünk és sokszor azt éreztem, hogy nekem kell nevelnem a 3 fiút. Éreztem, hogy egy megoldatlan lelki probléma állhat a visszatérő álmok hátterében, így a Márkus Elixír felé fordultam. Az álmok, az idő és a készítmény szedésének hatására, elkezdtek egyre ritkábbak lenni, majd idővel el is múltak. El tudtam engedni ezt a magamban tartott haragot és tovább tudtam lépni. Bár elfogadni sosem tudtam desanyám halálát, azonban most már sokkal könyebb."

 

Zsolt, 20 éves bolti eladó.

Nagy elhatározás előtt állt. Karácsonykor megkérte barátnője kezét és tavasszal már az esküvőt szervezték.

Kérjük, írja le mit tapasztalt a szedés során!

"Már több, mint 4 éve vagyunk együtt Rékával, a barátnőmmel. Úgy gondoltam lassan már illendő lenne lépni és a kapcsolatunkat egy magasabb szintre emelni. A decemberi leánykérést követően tavasszal kezdtük el szervezni az esküvőnket, azonban a nagy tervezgetés közepette egyre inkább úgy éreztem, hogy nem jó ötlet ennyire fiatalon megházasodni. Sokáig őrlődtem ezen, nem hagyott nyugodni a gondolat. Szerencsére egy nagyon kedves barátom foglalkozik lélekgyógyászattal, akivel tudtam beszélni ezekről a félelmekről. Ő a Márkus Elixír szedését javasolta nekem. Néhány hónapos szedás mellett rájöttem, hogy nem veszíthetek semmit ezen a házasságon, hiszen szeretem Rékát és ennek így kell lennie. Nyáron megvolt az esküvő és úgy éreztem, hogy feloldotta bennem ez a készítmény a kételyeket az elköteleződés ellen."

 

Termékeink szedését mindenkinek ajánljuk, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.